Vinterbad

Klubben har med (o)jämna mellanrum tränarledd åkning. Utan annan ersättning än möjligheten att skratta sig harmynta när någon av nybörjarna vurpar mitt i ett taggbusksnår ställer vissa av klubbens mer erfarna förare upp och organiserar träningar där vi i grupp nöter vissa partier på banan som är särskilt besvärliga, samtidigt som vi får tips och goda råd av tränarna.

Calculus
Som framgår av uträkningen måste du gasa mer och köra fortare, quod erat demonstrandum.
Calculus av Gerald R. Ford School of Public Policy, University of Michigan / CC BY-ND 2.0

Jag ville givetvis visa tränarna min uppskattning för att de bjuder på sin tid på det här sättet, så jag bjöd på mig själv genom att få motorstopp mitt i ett blöthål innan vi ens kommit ut på banan. Cykeln tippade, jag hoppade av och landade med lera upp till låren. När jag baxat upp min nu lerinpackade cykel och alla hade skrattat färdigt tröstade jag mig med att jag i alla fall inte kunde bli kallare och blötare än jag redan var, men det kunde jag.

Dagens första övning visade sig vara dikespassering. Ett vattenfyllt dike med en brant uppförsbacke på andra sidan skulle forceras och tränarna förklarade tillvägagångssättet. 1) Ta ut svängen och attackera diket från 90°. 2) Sakta ned en smula och gasa till häftigt precis innan diket för att få upp cykeln på bakhjulet. 3) Passera diket på bakhjulet och sätt ned framhjulet när diket är passerat. 4) Håll jämn gas på hög växel uppför backen för att behålla fästet. 5) Party like it’s 1999. Busenkelt.

Jag klarade steg 1) och 2) galant. Steg 3) och framåt gick något sämre. Det ville sig inte bättre än att framdäcket störtdök som Hindenburg just över mitten på diket. Givetvis tog det tvärstopp när framdäcket klöv vattenytan och jag voltade över styret ner i det som visade sig vara mer en insjö än ett dike. Efter lite klädsim fick jag upp huvudet över vattenytan och hörde genast coachens röst: ”gasa mer så grejar du det.” Gubbjävel.

Elevated sunbathing.
Ett lätt knyck med gasen bara, så kommer du över.
Elevated sunbathing av Dmytro Kochetov / CC BY-NC-SA 2.0

Vi nötte diket i säkert en timme, och även om jag inte tog några fler simturer just den här dagen så var det lögn i helvete att passera på bakhjulet. Det är tydligen inte bara uppförsbackar jag inte behärskar, utan även diken. De skulle lika gärna kunnat säga åt mig att hoppa över Grand Canyon.

På tal om backar så tränade vi även på såna. Tydligen slirar jag lite väl mycket med kopplingen vid backkörning, så när tränarna gjort mig uppmärksam på detta gick backträningen faktiskt ganska bra, med mina mått mätt. Vi tränade inte på den bana där jag vanligtvis kör så jag fick tyvärr ingen möjlighet att träna i Backjäveln, men nu känner jag mig definitivt redo för den. Jag vet inte när nästa körning blir på just den här banan, men när det än blir tänker jag ha med mig våtdräkt och cyklop.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Vinterbad

  1. Ping: Dikespassering och odubbat bakdäck | Endurobloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s